Hubungi Saya


Mohd Nizam
Wasap: 0136408906
Introducer PG Code: PG005353

Senang lagi Daftar Percuma disini

Home Top Ad

Ar Rahnu -- Alternatif Dan Sumber Mudah Dapatkan Kredit Oleh Salbiah Said KUALA LUMPUR, 13 Dis (Bernama) -- Sebut sahaja pajak gadai, kita ...

Ar Rahnu -- Alternatif Dan Sumber Mudah Dapatkan Kredit


Ar Rahnu -- Alternatif Dan Sumber Mudah Dapatkan Kredit

Oleh Salbiah Said

KUALA LUMPUR, 13 Dis (Bernama) -- Sebut sahaja pajak gadai, kita akan bayangkan mereka yang serba kekurangan yang menggunakan perkhidmatan ini untuk mendapatkan wang.

Tetapi Bank Rakyat bercadang untuk menghapuskan stigma yang dikaitkan dengan industri dengan mempromosikan konsep pajak gadai Islam yang dikenali sebagai Ar-Rahnu menerusi anak syarikat milik penuhnya Rakyat Management Services Sdn Bhd.

Ar-Rahnu diperkenalkan sebagai alternatif dan sumber mudah mendapatkan kredit, dengan emas sebagai cagaran atau sandaran sebagai pertukaran dengan tunai. Ia menjaminkan pengguna bebas daripada perhatian awam berbanding kedai pajak gadai biasa yang melakukan perniagaan secara terbuka.

"Sistem ini (Ar-Rahnu) menyediakan ketelusan, sulit/rahsia dan keselamatan," kata Mohamad Sabri Nor, pengurus besar Rakyat Management Services, kepada Bernama baru-baru ini.

"Ia juga boleh menghalang para peminjam daripada Along (peminjam wang) atau pembroker pajak gadai yang tidak berlesen," kata beliau selepas memberi ceramah mengenai skim Ar-Rahnu yang diuruskan oleh Rakyat Management Services di Pusat Kecemerlangan Bernama di sini.

Ar-Rahnu ialah perniagaan pajak gadai berasaskan Islam yang menawarkan pinjaman tanpa faedah tetapi yuran minimum dikenakan bagi penyimpanan barangan berharga dengan nilai gadai janji yang tinggi dan tempoh gadaian yang fleksibel.

Contohnya, di bawah sistem pembrokeran gadai janji konvensional, seseorang individu yang memajak cincin emas bernilai RM1,000 hanya akan diberikan pinjaman RM600, yang menyaksikan faedah dua peratus atau RM13 sebulan.

"Kami hanya mengenakan 65 sen untuk setiap barang berharga bernilai RM100 yang disimpan. Untuk barangan kemas bernilai RM1,000, kami cuma kenakan bayaran RM6 sebulan untuk penyimpanan, satu jurang perbezaan yang besar berbanding sistem konvensional," kata Mohamad Sabri.

"Antara kelebihannya,, barangan yang disimpan dilindungi dan diinsuranskan. Jika berlaku kehilangan atau insiden yang tidak diingini, pembayaran ganti akan dilakukan berdasarkan kepada nilai barangan yang hilang."

"Pada peringkat permulaan, agak sukar untuk menyakinkan pengguna kami. Bagaimanapun, kini, mereka menyedari yang banyak kelebihan boleh diperolehi daripada Ar-Rahnu," kata beliau sambil menambah segala ujian untuk menentukan nilai barang kemas akan dilakukan di hadapan para pelanggan.

"Perniagaan ini hanya terbuka kepada koperasi dan bukan untuk individu dan bagi mereka yang bercadang menubuhkan perniagaan tidak perlu khuatir jika mereka tidak mempunyai pengetahuan mengenai emas, kami akan membantu mereka," kata Mohamad Sabri.

Skim Ar-Rahnu Bank Rakyat bermula pada tahun 1993 menerusi suntikan modal dari Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YAPEIM). Yayasan ini yang merupakan perintis Ar-Rahnu, mendapat dana daripada pelbagai majlis agama negeri yang kemudian menyalurkannya ke Bank Rakyat.

Pada awal perniagaan, Bank Rakyat hanya mempunyai enam cawangan Ar-Rahnu di bawah pengawasan Bank Negara sebagai penasihat.

Setakat ini, Rakyat Management Services mengendalikan 15 cawangan Ar-Rahnu di bawah jenama Ar-Rahnu X'Change dengan tagline "Gold For Cash". Daripada jumlah itu, tujuh dimiliki oleh Bank Rakyat sementara lapan lagi berasaskan francais.

"Nasihat saya kepada ahli perniagaan ialah anda boleh menggunakan barang bernilai anda sebagai modal. Ini adalah cara yang paling cepat dan mudah untuk membiayai projek anda," kata Mohamad Sabri.

"Mereka yang pergi ke pajak gadai masih lagi dijauhi oleh masyarakat. Perkataan "gadai" amat tidak dibenarkan dan merupakan pantang larang bagi mereka. Tetapi, ini secara perlahannya telah berubah memandangkan ramai yang menyedari akan kelebihan Ar-Rahnu."

"Apa yang penting ialah para pelanggan ini mempunyai aset dan mereka menggunakannya pada masa yang amat diperlukan. Mereka tidak perlu malu kerana mereka bukannya mengambil pinjaman tetapi mempunyai barang bernilai untuk disandarkan bagi mendapatkan tunai. Inilah mesej yang ingin disampaikan kepada orang ramai," kata beliau.

Rakyat Management Services, yang mempunyai kira-kira 300,000 pelanggan, juga bercadang membuka lima cawangan Ar-Rahnu setiap tahun bagi menampung permintaan, kata Mohamed Sabri.

-- BERNAMA

0 comentários: